To Print Or Not To Print…

Tot voor enkele jaren  was een labo-afdruk de kwaliteitsstandaard bij uitstek, thuisafdrukken slechts poor-man’s hulpjes. Eerder regel dan uitzondering is het nu omgekeerd. Er is veelal geen enkele garantie dat wat je opstuurt naar een lab, er zal uitzien zoals bedoeld was.

Om dit te kunnen garanderen, moet de volledige workflow gecalibreerd zijn: van aan de klik tot op de print. Als fotograaf kan je ervoor zorgen dat zowel de camera als het scherm waarop alles wordt verwerkt, gecalibreerd is. Alleen over de laatste schakel, nl. de afdruk heb je geen controle wanneer je beroep doet op een labo.

Voorbeeld van een calibratie dmv 729 patches met uitgebreide grijswaarden. Na het afdrukken worde, alle patches ingelezen om het kleurprofiel te genereren.

Voorbeeld van een calibratie dmv 729 patches met uitgebreide grijswaarden. Na het afdrukken van de calibratiepatches op het desbetreffende fotopapier wordt alles gelezen om een kleurprofiel te genereren

Daarom bied ik u de mogelijkheid aan om afdrukken tot A3+ door mezelf te laten verwerken. Ik kan op deze wijze een kwalitatieve afdruk garanderen met kleuren zoals ik ze voor u heb vastgelegd.

Om dit te kunnen garanderen werd voor elke printer een aangepast kleurenprofiel gebouwd dmv 729 kleurenpatches -zie foto-. Omdat de profielen afhankelijk zijn van de printer, gebruikte inkt en papiersoort, moet dit voor elke combinatie worden uitgevoerd.

Na deze calibratie is een afdruk nagenoeg een perfecte afspiegeling van het scherm.

 

Het gebruikte materiaal:

1. Voor de echte postkaart-prints wordt gebruik gemaakt van een dye-sublimation printer. Dit type printertje brengt via verhitting achtereenvolgens cyaan, magenta en geel aan. Tenslotte wordt een transparante coating (toplaag) aangebracht. Hierdoor is de print onmiddellijk na afdruk al klaar, moet niet drogen, kan niet uitlopen, etc. Dit is dan ook het grote voordeel van deze printer. Daarnaast is het uitermate compact en krijg je een echte lab-kwaliteit postkaart.

Voor evenementen waar afdrukken snel ter beschikking moeten zijn -Bv: geboorte, babyborrel, bedankkaartjes bij een  huwelijk- is dit de meest aangewezen oplossing.

2. Voor alle andere prints wordt gebruik gemaakt van 2 inktjet printers.
Eén van beide printers is dye-ink based; de andere werkt met pigment-based inkt. Prints die door mezelf worden verzorgd met dye-based inkt, zijn steeds met de correcte inkt-papier combinatie uitgevoerd, steeds van de fabrikant van de printer. Er wordt onder geen enkele omstandigheid gebruik gemaakt van goedkopere alternatieven, noch voor het papier, noch voor de inkt. Voor het papier wordt steeds de meest kwalitatieve variant genomen.
Omdat pigment-based inkt niet -lees minder- onderhevig is aan verkleuring en bovendien watervast is, zijn hierbij meer papiersoorten mogelijk. Sublieme afdrukken op bv handgeschept papier, reliefpapier, etc… zijn dan perfect mogelijk.

 

houdbaarheid en VERkleuring:

De factoren die onder meer de houdbaarheid (verkleuring) van een afdruk bepalen zijn de belichting (uv, etc), gassen (bv ozon), vochtigheid en temperatuur. In alle gevallen worden alle door mezelf afgeleverde prints afgedrukt met de correcte inkt-papier combinaties.

Voor dye-based inkt afdrukken geldt (volgens versnelde testen van de fabrikant) dat de prints als volgt houdbaar zijn (quote):

  • Over 300-year album life*
  • 30-year light fastness*
  • 20-year gas fastness*

* Garanties geven hieromtrent is helaas niet mogelijk. Het is al meer dan eens gebleken dat fabrikanten tegen de spreekwoordelijke lamp lopen.

Voor pigment-based afdrukken is dit niet -lees minder- van belang …

Tip: Het is in elke omstandigheid best foto’s in te kaderen. Op die manier is er zo goed als geen gasaantasting en ook UV-aantasting wordt beperkt.